perjantai 1. kesäkuuta 2012

Moskovanpiirakat


Tällä piirakkareseptillä osallistuin Leivontafoorumin huhtikuun haasteeseen. Näitä olen tehnyt muutamaan kertaan aiemminkin, venäläistyylinen ruoka uppoaa meillä kuin häkä :) Ohjeen olen alunperin soveltanut moskovanpadasta, Mysi Lahtisen mainiosta stroganoff-muunnelmasta. Annos riittää hyvin neljään 10cm x 10cm annosvuokaan tai halkaisijaltaan noin 20cm irtopohjavuokaan. Kokeile myös pieninä piirakoina uuninkestäviin espressokuppeihin koottuna.

Mikäli venäläiset maut eivät ole mieleen, toimii ohje myös "burgundilaisversiona". Jätä Aura pois ja pilko sekaan hieman enemmän pekonia. Suolakurkun tilalle vielä tuoreita herkkusieniä ja smetana korvataan punaviinillä. Ei hullumpaa tämäkään :)

Täyte
300g naudanpaistia (käytin ulkopaistia)
4 viipaletta amerikanpekonia
1 reilun kokoinen sipuli
1 venäläinen suolakurkku
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä
lihalientä (tai vettä + fondia)
100g Aurajuustoa
80g smetanaa

Pohja
250g maitorahkaa
250g voita tai margariinia
250g vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Suikaloi pekoni, paloittele naudanpaisti, sipuli ja suolakurkku pieniksi kuutioiksi. Paista pekonit padassa (paistokasarikin käy oikein hyvin) rapeiksi ja nosta hetkeksi lautaselle odottamaan. Ruskista pekonirasvassa naudanpaisti ja sipuli, lisää pekoni sekä suolakurkkukuutiot joukkoon ja sekoita. Mausta hunajalla ja rouhi myllystä reilusti mustapippuria sekä hieman suolaa joukkoon. Mikäli et käytä Auraa, voi suolaa lisätä vähän reippaammin.

Kaada lihalientä pataan sen verran, että lihat peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Murenna Aura pataan ja lisää myös smetana. Hauduta edelleen kannen alla niin kauan kuin kehtaat :) Vähintään noin 40 minuuttia, tavoitteena olisi, että suurin osa nesteestä haihtuu ja jäljelle jää eräänlainen ”muhennos”.

Taikina kannattaa tehdä tällä välin jääkaappiin valmiiksi. Sekoita pehmeä voi ja maitorahka keskenään, lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet vähän kerrallaan. Sekoita kunnolla, kunnes taikina on tasaista. Laita jääkaappiin odottamaan.

Voitele vuoka/vuoat, painele taikina pohjalle ja reunoille. Annostele muhennosta päälle, peitä kaulitulla taikinalevyllä ja nypi reunat huolella kiinni. Koristele pinta leikkaamalla kuvioita tai vaikkapa seesaminsiemenillä. Voitele munalla.

Paista 200 asteessa noin 35-40 minuuttia.

Tarjoile vaikkapa raikkaan salaatin ja teen kera iltapalana, kaveriksi sopii myös tuhti punaviini!

Haasteessa piirakat päätyivät saamillaan 28 pisteellä ensimmäiselle sijalle, suuret kiitokset! Kommentteja keräsivät seuraavasti:

  • Taitavat olla piirakoita mun makuun. Hauska, kun on tehty pienissä astioissa. Onnistuisiko yhtenä isompanakin piirakkana?
  • Mehevän näköisiä, suolakurkku toimii varmasti hyvin. Aurajuuston ystäville herkullinen :)
  • Tämä on paras, venäläinen suolakurkku suur-suosikkini, sitä pitää olla aina lihapiirakan kanssa, ohje tuntuu mukavalta, mutta miksi ihmeessä pikkulusikka - haarukka olisi sopivampi, mieluiten lusikka+haarukka.
  • muhkea ulkonäkö.
  • nämä sopisivat hyvin illanistujaisiin tarjottavaksi.
  • Todellan täyteläinen piirakka! Vähän kohokkaan oloinen!
  • Pidän täytteen venäläisyydestä, on varmasti maistuvaa.
  • mehevän kuuloinen makumaailma
  • Aurajuusto kruunaa herkun, nam! Tosi maukkaanoloinen resepti ja kuvat!
  • Tämähän vaikuttaa erittäin tuhdilta kokonaiselta aterialta!
  • Kaunis annos. Aurajuusto, need I say more *kuola* :)
  • Näyttää tuhdilta syötävältä, ainakin nälkä lähtee :D
  • Tästä lihiksestä tuli ihan mieleen kohokas :D Varmasti herkullinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti