keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Ensimmäinen "oikea" täytekakku
Tämän kakun teosta on kulunut aikaa pari kuukautta. Kakun päätin postata tänne siksi, että olisi nähtävillä jotain lähtökohtaa sille, mistä lähdettiin liikkeelle huhtikuussa 2012. Mikään kovin hohdokas tai kaunis tämä ei siis ole :)

Tätä ennen olin tehnyt kyllä jonkinlaisia täytekakkuja, mutta ainoastaan kermareunoilla ilman pursotuksia. Suklaaganachella kuorruttamistakin oli tullut muutamaan otteeseen testattua. Sen sijaan pursotinpussia en ennen tätä päivää ollut kädessäni pitänyt, sokerimassasta puhumattakaan. Marsipaanista olin tehnyt ainoastaan oransseja etäisesti porkkanoita muistuttavia pötkylöitä porkkanakakun päälle joskus vuosia sitten.

Eräänä lauantai-iltana uskaltauduin viimein kokeilemaan. Tavoitteena oli tehdä pienehkö, kolmen munan sokerikakkupohja (Ahonlaidan ohjeella) ja täyttää se jollakin kaapista löytyvällä. Koristeita varten käytössä oli Dr. Oetkerin valkoista sokerimassaa sekä vaaleanpunaista (tai oikeastaan possunpunaista) marsipaania. Alkuperäinen suunnitelma oli siis päällystää kakku sokerimassalla ja askarrella päälle jotakin vaaleanpunaista ja kivaa.

Pohja onnistui oikeastaan paremmin kuin koskaan ennen, kohosi hyvin vaikka olinkin vähän skeptinen siitä, onnistuisinko ilman leivinjauhetta. Halkaisijaltaan 20cm pohjan leikkasin kolmeen osaan. Kostutus jostakin kaapin pohjalta löytyneellä Pirkan punaisella sekamehulla, täytteeksi meni Oetkerin mansikkamoussea.

Kakun vetäytyessä jääkaapissa muotoilin marsipaanista muutamia yksinkertaisia "retrokukkia" ja yritin kaulita sokerimassasta levyä kakun päälle. Massa jämähti kiinni kaulimeen, mutta tomusokerin avulla sain sen irroitettua. Seuraavassa sekunnissa massa tarrasi alustaan kiinni... Raavin massanjämät alustasta, pyörittelin uudelleen muotoiltavaksi ja tein lisää kukkia. Marsipaanikukat olivat tällä välin puoliksi imeytyneet alustanaan olleeseen pahvilautaseen, joten päädyin kuivattelemaan sokerimassakukat leivinpaperin päällä.

Marsipaania oli jäljellä liian vähän kokonaisen kakun päällystämiseen, joten siirryin suoraan suunnitelmaan B. Marsipaanista kiva pyöreä lätty kakun pinnalle ja reunoille pursotukset Flora Vispillä. Tuumasta toimeen. Loppujenlopuksi pursottaminen osoittautuikin helpommaksi kun kuvittelin ja kakkukin näytti kakulta. Tästä on hyvä jatkaa, sillä suunta voi olla ainoastaan ylöspäin ;)

Mihin olin tyytyväinen "ykköskakussa"? Pohja onnistui mielestäni yli odotusten ja pääsin eroon pursotuskammostani. Enemmän tai vähemmän pieleen menneitä asioita oli kuitenkin muutamia. Ensinnäkin täytemousse oli esanssista ja vispin olisi voinut vatkata jäykemmäksi. Leivonta-alusta voisi myös olla parempi, kääntöpuolen apurinkulat tulivat ikävästi läpi marsipaaniin. Ja viimeisenä note-to-self, älä koskaan kuivata koristeita pelkällä paperilautasella...

Pohja
3 munaa
Munien painosta 70% sokeria
Munien painosta 70% vehnäjauhoja

Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 18-20cm vuoka. Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti siivilän läpi munavaahdon joukkoon. Kaada massa varovasti vuokaan, älä kaavi jauhopaakkuja kulhon reunoilta mukaan. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Tässä vielä kuvat täytekakuista nro 2 ja 3, ajoittuvat huhti-toukokuulle. Sininen kakku meni syötäväksi samalle porukalle kuin ensimmäinenkin. Kolmen munan pohja (Ø 20cm), kostutukset appelsiinimehulla ja välissä oli kuningatarmousse. Suklainen kakku syötiin ihan kotiväen voimin, niin ikään kolmen munan pohja (Ø 18cm) ja välissä suklaamoussea, päällä suklaaganache ja kermaa. Ja koristeena mitäs muutakaan kuin niitä yksiä ja samoja retrokukkia joita tuli väsättyä kerralla vähän isompi erä :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti