sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Pieni pala raparperitaivasta & quichelettet



Kesäkuun haasteena Leivontafoorumilla oli murokuppi ja mikä tahansa vapaavalintainen suolainen. Murokupin osalta valinta oli helppo. Raparperi on mielestäni yksi parhaista, jos ei paras, kesäherkku. Täytteeseen meni itse keiteltyä raparperihilloa, jonka kirpeyttä taitoin mansikkasiirapilla. Suolainen leipomus osoittautuikin hieman haasteellisemmaksi. Quichelettejä teen veljen juhliin heinäkuussa joten niitä piti päästä testaamaan. Testilinjalla tuli kokeiltua myös muutamaa voileipäkakkua ja hetken aikaa harkitsin, josko olisin jollakin niistä osallistunut. Halusin kuitenkin pitää leipomukset jossakin määrin yhtenäisinä, eli "sormisyötäviin" päädyin :)


Pieni pala raparperitaivasta - murokupit raparperitäytteellä

annoksesta tulee noin 32-36 pientä leivosta

Murotaikina
150g pehmeää voita
4,25dl jauhoja
2rkl sokeria
2tl vaniljasokeria
(2tl leivinjauhetta)
1dl kermaa tai vaniljakastiketta (Creme vanilla tmv.)

Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet muruksi. Lisää kerma (tai vaniljakastike) joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kääri kelmuun ja lepuuta jääkaapissa tunnin verran. Taputtele taikina kevyesti voideltuihin vuokiin (tai minimuffinsipellille), vuoraa leivinpaperilla ja täytä merisuolalla (/kuivilla herneillä) jotta pysyvät muodossaan. Paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.

Raparperi-mascarponevaahto
200g mascarponea
3dl kermaa
2rkl sokeria
puolikas vaniljatanko
1,5-2dl raparperihilloa
(4cl Gallianoa)

Vispaa kerma vaahdoksi ja makeuta sokerilla, rapsuta vaniljatangon puolikkaasta siemenet mukaan. Notkista mascarpone ja sekoita kermaan. Lisää raparperihillo ja Galliano, sekoita tasaiseksi (Gallianon voi tarvittaessa jättää pois). Tarkista vielä maku ja lisää halutessasi sokeria. Lusikoi tai pursota massa jäähtyneisiin murokuppeihin. Pursottaessa käytä riittävän isoa tyllaa, jotta raparperinpalat mahtuvat tulemaan läpi!

Raparperihillo
500g raparperia
2dl hillosokeria
1 limen mehu ja raastettu kuori
(vettä)
kanelitanko
2-3 tähtianista

Huuhtele ja kuori raparperi kevyesti, pilko pieniksi kuutioiksi kattilaan. Pese lime huolellisesti ja raasta kuori kattilaan. Purista mehu, jatka tarvittaessa vedellä jotta nestettä on 0,5dl. Lisää kattilaan hillosokeri, limemehu, kanelitanko ja tähtianikset. Keitä miedolla lämmöllä noin 30-40 minuuttia. Nouki valmiista hillosta kanelitanko ja tähtianikset pois ja purkita.

Mansikkasiirappi
n. 1dl paseerattua mansikkaa
n. 1dl sokeria
(sitruunamehua)

Mittaa mansikkasose ja sokeri kattilaan, lisää halutessasi vähän sitruunamehua. Keitä siirapiksi ja jäähdytä. Koristele raparperitaivaanpalaset siirapilla juuri ennen tarjoilua. Siirappia voi myös annostella pienen sydämen murokupin pohjalle ja pursottaa raparperivaahdon sydämen päälle.

(Kuten kuvasta näkyy, siirappi ei valitettavasti lämmössä kovin kauaa kestä "raitoina", vaan leviää. Mikäli haluat välttää tämän ja kuitenkin käyttää siirappia, suosittelen käyttämään sitä raparperivaahdon "sydämenä").


Quichelettet

annoksesta saa noin 10 pientä piirasta

Täyte
100g palvikinkkua
1-2 salottisipulia
5-8 pienehköä herkkusientä
n. 75-100g gruyérea
2rkl creme fraichea
0,5dl ruokakermaa
1 iso muna
mustapippuria
ruohosipulia

Tee täyte ensin. Kuutioi kinkku ja sipulit, viipaloi herkkusienet. Kuullota herkkusienet ja sipuli pannulla, raasta juusto. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita siihen creme fraiche ja ruokakerma. Mausta mustapippurilla.

Pohja
100g voita
2dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
2-3rkl kylmää vettä

Nypi voi ja jauhot keskenään, lisää suola ja kylmä vesi. Sekoita kunnolla ja taputtele taikina kevyesti voideltujen vuokien pohjalle ja reunoille. Jaa taikinan päälle kuutioitu kinkku ja sipuli-herkkusienipaistos sekä juustoraaste. Täytä pohja kerma-munaseoksella ja ripottele pintaan hienonnettua ruohosipulia. Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.



Pisteitä kertyi tällä kertaa kaksitoista ja sijaluku taisi olla viides. Kaunis kiitos äänestäneille!

2 kommenttia: