Tämän kakun teosta on kulunut aikaa pari kuukautta. Kakun päätin postata tänne siksi, että olisi nähtävillä jotain lähtökohtaa sille, mistä lähdettiin liikkeelle huhtikuussa 2012. Mikään kovin hohdokas tai kaunis tämä ei siis ole :)
Tätä ennen olin tehnyt kyllä jonkinlaisia täytekakkuja, mutta ainoastaan kermareunoilla ilman pursotuksia. Suklaaganachella kuorruttamistakin oli tullut muutamaan otteeseen testattua. Sen sijaan pursotinpussia en ennen tätä päivää
ollut kädessäni pitänyt, sokerimassasta puhumattakaan.
Marsipaanista olin tehnyt ainoastaan oransseja etäisesti porkkanoita muistuttavia pötkylöitä porkkanakakun päälle joskus vuosia sitten.
Eräänä lauantai-iltana uskaltauduin
viimein kokeilemaan. Tavoitteena oli tehdä pienehkö, kolmen munan
sokerikakkupohja (Ahonlaidan ohjeella) ja täyttää se jollakin
kaapista löytyvällä. Koristeita varten käytössä oli Dr.
Oetkerin valkoista sokerimassaa sekä vaaleanpunaista
(tai oikeastaan possunpunaista) marsipaania. Alkuperäinen suunnitelma oli siis
päällystää kakku sokerimassalla ja askarrella päälle jotakin
vaaleanpunaista ja kivaa.
Pohja onnistui oikeastaan paremmin kuin
koskaan ennen, kohosi hyvin vaikka olinkin vähän skeptinen siitä,
onnistuisinko ilman leivinjauhetta. Halkaisijaltaan 20cm pohjan
leikkasin kolmeen osaan. Kostutus jostakin kaapin pohjalta
löytyneellä Pirkan punaisella sekamehulla, täytteeksi meni
Oetkerin mansikkamoussea.
Kakun vetäytyessä jääkaapissa
muotoilin marsipaanista muutamia yksinkertaisia "retrokukkia" ja yritin
kaulita sokerimassasta levyä kakun päälle. Massa jämähti kiinni
kaulimeen, mutta tomusokerin avulla sain sen irroitettua. Seuraavassa
sekunnissa massa tarrasi alustaan kiinni... Raavin massanjämät
alustasta, pyörittelin uudelleen muotoiltavaksi ja tein lisää
kukkia. Marsipaanikukat olivat tällä välin puoliksi imeytyneet
alustanaan olleeseen pahvilautaseen, joten päädyin kuivattelemaan
sokerimassakukat leivinpaperin päällä.
Marsipaania oli jäljellä liian vähän
kokonaisen kakun päällystämiseen, joten siirryin suoraan
suunnitelmaan B. Marsipaanista kiva pyöreä lätty kakun pinnalle ja
reunoille pursotukset Flora Vispillä. Tuumasta toimeen.
Loppujenlopuksi pursottaminen osoittautuikin helpommaksi kun kuvittelin ja kakkukin näytti kakulta. Tästä on hyvä jatkaa, sillä suunta voi olla ainoastaan
ylöspäin ;)
Mihin olin tyytyväinen "ykköskakussa"? Pohja onnistui mielestäni yli odotusten ja pääsin eroon pursotuskammostani. Enemmän tai vähemmän pieleen menneitä asioita oli kuitenkin muutamia. Ensinnäkin täytemousse oli esanssista ja vispin olisi voinut vatkata jäykemmäksi. Leivonta-alusta voisi myös olla parempi, kääntöpuolen apurinkulat tulivat ikävästi läpi marsipaaniin. Ja viimeisenä note-to-self, älä koskaan kuivata koristeita pelkällä paperilautasella...
Pohja
3 munaa
Munien painosta 70% sokeria
3 munaa
Munien painosta 70% sokeria
Munien painosta 70% vehnäjauhoja
Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 18-20cm vuoka. Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot varovasti siivilän läpi munavaahdon joukkoon. Kaada massa varovasti vuokaan, älä kaavi jauhopaakkuja kulhon reunoilta mukaan. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Tässä vielä kuvat täytekakuista nro 2 ja 3, ajoittuvat huhti-toukokuulle. Sininen kakku meni syötäväksi samalle porukalle kuin ensimmäinenkin. Kolmen munan pohja (Ø 20cm), kostutukset appelsiinimehulla ja välissä oli kuningatarmousse. Suklainen kakku syötiin ihan kotiväen voimin, niin ikään kolmen munan pohja (Ø 18cm) ja välissä suklaamoussea, päällä suklaaganache ja kermaa. Ja koristeena mitäs muutakaan kuin niitä yksiä ja samoja retrokukkia joita tuli väsättyä kerralla vähän isompi erä :)
Tässä vielä kuvat täytekakuista nro 2 ja 3, ajoittuvat huhti-toukokuulle. Sininen kakku meni syötäväksi samalle porukalle kuin ensimmäinenkin. Kolmen munan pohja (Ø 20cm), kostutukset appelsiinimehulla ja välissä oli kuningatarmousse. Suklainen kakku syötiin ihan kotiväen voimin, niin ikään kolmen munan pohja (Ø 18cm) ja välissä suklaamoussea, päällä suklaaganache ja kermaa. Ja koristeena mitäs muutakaan kuin niitä yksiä ja samoja retrokukkia joita tuli väsättyä kerralla vähän isompi erä :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti